X


Blacksmith - Blacksmith Knife Tutorial, P KUŹNICTWO KOWALSTWO OBRÓBKA CIEPLNA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Blacksmith Knife Tutorial
Blacksmith Knife Tutorial
by Tim Lively
I'm calling this a Celtic Kitchen Knife but it's really just a blacksmith's knife or as
the French call it - brut de forge.
I started with some leaf spring from a 57 Dodge half ton pick-up. Leaf spring from
US made cars and light trucks from the 1950s and 60s are made of a high carbon steel
alloy called 5160. This alloy is an excellent choice for almost any kind of knifemaking.
5160 has 0.56 - 0.64 carbon, 0.75 - 1.00 manganese, 0.15 - 0.35 silicon, 0.70 - 0.90
chromium. It has great edge holding abilities and can withstand prying sideways
better than most high carbon steels. I heat the steel in the forge to a non-magnetic
state and hot cut a chunk about 7 inches long and about 2 inches wide. Here I just cut
off the eye end of the leaf spring.
1 of 18
28/10/2006 8:47 AM
Blacksmith Knife Tutorial
With the next heat I make a cut down the middle of the steel but I only go about
3/4ths of the way through.
2 of 18
28/10/2006 8:47 AM
Blacksmith Knife Tutorial
With the next heat I bend the chunk of steel to about a 90 degree angle with the cut
side out.
3 of 18
28/10/2006 8:47 AM
Blacksmith Knife Tutorial
Next heat I pour water down the inside of the fold. Just enough to harden the thin
area. Then I lay it on the anvil with the cut side up and give it a swift smack with the
hammer. This causes the steel in the thin area to break fairly smoothly giving me two
blanks of 5160 steel 7 inches long and almost 1 inch wide. The reason I do this instead
of just cutting all the way through is that it leaves a cleaner cut and that makes it alot
easier to clean up the edge with a file. For about the last 6 years Ive been making all
my knives without the use of electricity so I don't use a grinder. Anything that I can
do that makes less filing work for myself the better. The scarfed edge you get from
cutting all the way through is alot of file work.
4 of 18
28/10/2006 8:47 AM
Blacksmith Knife Tutorial
I take one of the blanks Ive created and cut an angle on the end like so. I dont know
how many degrees the angle is, I just guess. You can see in the photo that I started a
cut and then decided it needed a little more. I use a thick copper saddle I made to
cover the anvil in all my hot cutting to protect both the anvil's face and the hot
cutter's edge. I just cut all the way through on small areas because it doesnt really
take that much filing since it's a short cut.
5 of 18
28/10/2006 8:47 AM
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wolaosowinska.xlx.pl
  •  

    Drogi uĚźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.